« επιστρέψετε στη λίστα

 

Δυσφαγια

 

Tι είναι?

Είναι η αίσθηση στάσης της τροφής είτε στο επίπεδο του φάρυγγα είτε κατά μήκος του οισοφάγου (φαρυγγική-οισοφαγική δυσφαγία αντίστοιχα).

Σήμερα πιστεύεται ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου προέρχονται από ένα είδος πολυπόδων με προκαρκινικό δυναμικό που ονομάζονται αδενώματα.

Από τι προκαλείται?

Η φαρυγγική δυσφαγία προκαλείται από νευροψυχικές παθήσεις , από παθήσεις του φάρυγγα (φλεγμονή , σύνδρομο Plummer-Vinson , εκκόλπωμα Zenker, νεοπλάσματα ,ξένα σώματα , καυστικές ουσίες) και από καλοήθεις και κακοήθεις εξωφαρυγγικές παθήσεις .

Η οισοφαγική δυσφαγία προκαλείται από ενδοαυλική ή εξωαυλική απόφραξη του αυλού του οισοφάγου και από κινητικές διαταραχές αυτού.

Πώς παρουσιάζεται?

Με δυσκολία στην κατάποση της τροφής -παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες- δυσφωνία / βράγχος φωνής, εισρόφηση με εικόνα πνιγμονής και βήχα στην περίπτωση της φαρυγγικής δυσφαγίας ενώ περιγράφεται ως στάση της τροφής (στερεάς ή υγρής) σε κάποιο επίπεδο οπισθοστερνικά στην περίπτωση της οισοφαγικής δυσφαγίας.

Πώς διερευνάται?

  • Απαραίτητη είναι η λήψη ιστορικού στον ασθενή και η αντικειμενική εξέταση.
  • H  λήψη γενικής αίματος και του συνήθη βιοχημικού ελέγχου ορού.
  • Σε υποψία φαρυγγικής δυσφαγίας η ακτινολογική διερεύνηση περιλαμβάνει την βιντεοακτινοσκόπηση ( videofluoroscopy ) με κατάποση Βαρίου ενώ σε υποψία  οισοφαγικής δυσφαγίας συνιστάται η λήψη απλής ακτινογραφίας θώρακος και ακτινογραφία οισοφάγου-στομάχου (βαριούχο γεύμα).
  • Ο έλεγχος ολοκληρώνεται με την ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού
  • Εξετάσεις όπως η μανομετρία , η αντιστασιομετρία , ο υπέρηχος και η αξονική τομογραφία είναι εξετάσεις 2ης γραμμής και πραγματοποιούνται βάση ενδείξεων. 

Τηλ: 210 26.93.604