Συνδρομο ευερεθιστου εντερου (Σπαστικη Κολιτιδα)
Tι είναι?
Μία χρόνια υποτροπιάζουσα λειτουργική διαταραχή , που δεν συνοδεύεται από βιοχημικές , ανατομικές ή ιστολογικές αλλοιώσεις του πεπτικού σωλήνα.
Πως εκδηλώνεται?
Οι ασθενείς με σπαστική κολίτιδα αναφέρουν μακροχρόνιο ιστορικό κοιλιακού άλγους ή δυσφορίας που ανακουφίζεται με την αφόδευση και συνοδεύεται από διαταραχή στην συχνότητα και την σύσταση των κοπρανών.
Που οφείλεται?
Η πυροδότηση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου συνήθως προκαλείται από το stress και γενικά τις ψυχικές μεταπτώσεις αλλά μπορεί να προκληθεί και από τροφές , φάρμακα , ορμόνες και λοιμώξεις.
Ο παθολογοφυσιολογικός μηχανισμός δεν είναι σαφής αλλά φαίνεται να σχετίζεται με την κινητικότητα του εντέρου και την διαταραχή της εντερικής χλωρίδας.
Πως διερευνάται?
Η διερεύνηση νέων σε ηλικία ασθενών με τυπική συμπτωματολογία και χωρίς παρουσία σημείων συναγερμού (alarm signs) για οργανική νόσο δεν χρήζει εργαστηριακό ή απεικονιστικό έλεγχο .
Ο εργαστηριακός/απεικονιστικός έλεγχος απαιτείται σε 2 περιπτώσεις:
- παρουσίας σημείων συναγερμού (προχωρημένη ηλικία ,διαταραχή κενώσεων πρόσφατης έναρξης , χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων , απώλεια βάρους , ανορεξία , έμετοι ,αναιμία , απώλεια αίματος από το ορθό).
- Και……για τον εφησυχασμό του αγχώδους ασθενούς.
Σε αυτές τι περιπτώσεις συνιστάται
- Αιματολογικός έλεγχος (έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας)
- Έλεγχος κοπράνων για λίπος / αίμα / παράσιτα
- Ενδοσκόπηση του ανωτέρου/κατωτέρου πεπτικού(λήψη βιοψιών)
- Ειδικές εξετάσεις :δοκιμασία εκπνεόμενου υδρογόνου προς αποκλεισμό βακτηριακής υπερανάπτυξης